HOLA !

Aquest bloc és un simple recull de cançonetes que he anat trobant pels llibres que he treballat a l'escola. No pretén ser més que una eina de treball per a mi com a mestre. Pot ser que també serveixi, i esper que així sigui, els pares, alumnes i altres mestres.

Esper que el disfruteu i que vos agradi.



Pere Gonyalons i Moll

dimecres, 27 de juliol del 2011

Les verges

LES VERGES
 MALLLORCA





Demà son les Verges
tothom ha d'anar
a dins les alzines 
bunyols a menjar.

Avui són les Verges
 tots hi hem d'anar
 amb una panera
bunyols a cercar.

Hora de costura
en berenarem
amb mel i confitura
tots els tastarem

Avui són les Verges;
totes hi hem d'anar,
de bunyols amb sucre,
hem de berenar.

LES VERGES ROCK PLAYBACK


Per què celebram el dia de les Verges?


Santa-Ursula-i-les-onze-mil-verges-Stefan_Lochner
Les verges és una celebració típica de les illes que se celebra dia 21 d’octubre (dia de santa Úrsula). 

Avui, 21 d’octubre, toca menjar bunyols per recordar santa Úrsula i el seu seguici d’onze mil verges. La tradició, mancada de tota base històrica, diu que santa Úrsula–que en llatí vol dir “óssa petita”- va viure al segle V dC. Era una cristiana filla d’un príncep britànic. La seva extraordinària bellesa no va passar desapercebuda a un rei pagà d’Anglaterra, el qual la reclamà per casar-la amb el seu fill. En cas de negativa, l’anglès amenaçava amb la guerra. Úrsula va acceptar-ho, però amb dues condicions: que abans de contreure matrimoni pogués anar en peregrinació fins a Roma i poder fer el viatge amb la companyia d’onze mil verges, també cristianes. Un cop a Roma varen convèncer el papa Ciríac (d’existència desconeguda) perquè s’unís al seguici.

De tornada, es varen aturar a Colònia (Alemanya), que estava assetjada pels huns. Aquests, en veure que aquelles onze mil verges no volien satisfer els seus desitjos sexuals, les varen executar, majoritàriament per decapitació -la llegenda magnifica el seu nombre potser per remarcar la crueltat de la massacre. El rei d’aquells bàrbars, Juli en algunes versions, va quedar colpit per la bellesa d’Úrsula i li va demanar que fos la seva esposa. En ser rebutjat, li va clavar una fletxa al cor.

Independentment de la veracitat de la llegenda, el culte a santa Úrsula es va estendre molt ràpidament per Europa. Això propicià que s’aixecassin moltes esglésies en honor seu. Des d’aquella època, santa Úrsula es convertí en la patrona de les verges. I la cultura popular aprofità el seu dia per retre un sentit homenatge a les al·lotes en edat de merèixer.

Bunyols mallorquins
Bunyols mallorquins


Actualment, a Mallorca, la Revetla de les verges és una de les festes més antigues de l’illa. Se celebra la nit del 20 d’octubre, vigília de Santa Úrsula. Els fadrins solen anar a cantar, en grup, serenates a la porta de les seves enamorades. A més de cantar cançons populars (com el famós “Clavelitos”), també entonen, amb un clavell a la mà, temes d’un cert component eròtic i picaresc. Aleshores, les al·lotes afalagades, com a mostra d’agraïment, conviden els seus pretendents a entrar dins ca seva per menjar bunyols i beure moscatell. Els bunyols, que també es mengen molt per Quaresma, són un plat molt característic de la gastronomia mediterrània: al Marroc són anomenats “sfeudj”, a Algèria i Túrquia se’ls denomina “lokma”, a Grècia són coneguts com “lukumades” i a Egipte se’ls coneix com a “lokume”.



Tradició popular

La gent de la mar té aquest dia com a molt ventoler i és per això que diu que “avui és Santa Úrsula, la Ventosa”. La tradició popular ha convertit la revetla, dia 20 d’octubre en una festa en què les al.lotes fadrines, per agrair la serenata que els dediquen els jovençans, els conviden a entrar dins ca seva i a menjar bunyols i a beure moscatell, encara que alguns han estat rebuts, més d’una vegada, amb poalades d’aigua pel cap i han acabat ben remulls, com a “càstig” per la seva penosa veu.
Després de més de quinze segles, es manté encara molt viva la tradició, si bé ha sofert algunes “petites innovacions” per part dels estudiants: sol ocórrer, entre els més joves, que ells obsequien les seves estimades amb un clavell vermell, encara que n’hi ha que el substitueixen per una rosa vermella i, a canvi, elles els conviden a menjar bunyols. Això sol ser el mateix dia 21, ja que les cantades són durant el vespre.



Els nins i les nines d’educació infantil celebren aquesta festa berenant de bunyols i aprenen cançons referides a aquesta data:
RECEPTA BUNYOLS
Ingredients per a cada classe

* tres ous

* un tassó de llet

* un quart de quilo de farina de força

* una cullerada se saïm

* un paquet de llevadura en pols

* oli per fregir

* un quilo de patates bullides
INFORMACIÓ BESTRETA DE 




 



LES VERGES ROCK CANTADA PELS ALUMNES DE CEIP ES PUIG DE LLOSETA




1 comentari: